Anna Friel (Alžběta Bathory)

30. října 2008 v 21:30 | About-bathory |  Herci
Jméno : Anna Louise Friel
Datum narození : 12. července 1976
Místo narození : Rochdale, Lancashire, Velká Británie
Povolání : Herečka
Výška : 1,5 m
Životopis :

Anna Friel se narodila 12. července 1976 v severozápadní Anglii a díky rodičům se už v dětství naučila plynně francouzsky. V roce 1989 se stala členkou divadla Oldham Theatre Workshop, se kterým účinkovala po celé Anglii. Hrála i v televizních seriálech např. In Their Shoes. Úspěšně vytvořila řadu televizních postav, které jí nakonec přinesly stálou roli Beth Jordacheové v seriálu Brookside. Následující rok za ni získala cenu National Television Award za nejlepší ženský herecký výkon. Následovalo mnohotelevizních úloh včetně obdivovaného ztvárnění Belly Wilferové ve filmovém zpracování díla Charlese Dickense Our Mutual Friend.
Roku 1995 se objevila ve snímku The Tribe. Následovaly další role ve filmu The Stringer nebo Armáda v sukních.Ve filmu Makléř hrála s Ewanem McGregorem, ve Snu noci svatojánské s Kevinem Kleinem a Michelle Pfeifferovou. Za The War Bride byla nominována na cenu Genie za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli, kritikou byl též chválený snímek S tebou i bez tebe a nedávné dobrodružné sci-fi o cestování v čase Proud času,v němž si zahrála po boku svého životního partnera Davida Thewlise.
V roce 1997 se vrátila do divadla Almeida Theatre účastí v inscenaci Look Europe, o dva roky později vystupovala ve hře Closer a obdržela cenu Drama Desk Award za vynikající výkon na jevišti a také Special Achievement Award za divadelní herecký výkon. Další cenu , Helen Hayes Award, získala za ztvárnění hlavní postavy ve hře Lulu.
Velmi úspěšný byl rok 2004, kdy ve Spojených státech vytvořila postavy v dramatické komedii CBS Perfect Strangers, roli úspěšné obhájkyně v napínavém dramatu ze soudního prostředí The Jury, úlohu děvčete závislého na heroinu a bojujícího s prostředím nápravného zařízení ve snímku Niagara Motel nebo milou muzikální dívku v Irish Jam.
Začátkem roku 2005 oznámila, že je těhotná, a první polovinu roku pracovala ve Velké Británii na filmu Góóól.V červenci se jí narodila dcera, jejímž otcem je Annin partner, herec David Thewlis.Poté přijala nabídku na natočení Góóólu 2. V první polovině roku 2006 pracovala na dosud nejnáročnější úloze své kariéry - na postavě legendární hraběnky Alžběty Báthory.

Filmografie :

  • The Poisoners - 2013
  • The Look of Love - 2013
  • Ještě, že tě mám (Having You) - 2013
  • Metamorphosis - 2012
  • Neverland - 2011
  • Strážci pokladu (Treasure Guards) - 2011
  • Všemocný (Limitless) - 2011
  • Poznáš muže svých snů (You Will Meet a Tall Dark Stranger) - 2010
  • Londýnský gangster (
    London Boulevard)
    - 2010
  • Země ztracených - 2009
  • Bathory (Bathory) - Elizabeth Bathory - 2008
  • Góóól! 2 (Goal! 2: Living the Dream ) - Roz Harmison - 2007
  • Góóól! (Goal!) - Roz Harmison - 2005
  • Motel Niagara - Denise - 2005
  • Timeline - proud času (Timeline) - Lady Claire - 2003
  • S tebou a bez tebe (Me Without You) - Marina - 2001
  • Nejlepší obchodníci (An Everlasting Piece) - Bronagh - 2000
  • Sunset Strip (Sunset Strip) - Tammy Franklin - 2000
  • Makléř (Rogue Trader) - Lisa Leeson - 1999
  • Armáda v sukních - Prudence - 1998
  • Kmen (Tribe, The) - Lizzie - 1998
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Anketa

Viděl(a) jsi film Bathory?

Ano
Ne

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama