Karel Roden ( Juraj Thurzo)

30. listopadu 2008 v 13:05 |  Herci
Narodil se 18.5.1962 v Českých Budějovicích, mimochodem v herecké rodině, jeho otec i dědeček byli herci, matka zdravotní laborantka. Nejprve vystudoval keramickou školu v Bechyni, poté byl přijat na DAMU. Po studiu následovalo hraní v několika divadelních souborech - v DISKu, v Divadle na Vinohradech (1985), v ústeckém Činoherním studiu (1988 - 1992), v Národním divadle (1993), Divadle Na zábradlí, Divadle na Starém Městě nebo v Labyrintu. Z kraje 90. let následoval odjezd do Velké Británie (1993 - 1994), kde se Karel Roden zdokonalil v angličtiněa navštěvoval herecké kurzy.
Po návratu do Čech pokračoval v hraní v nejrůznějších divadlech. K jeho nejlepším divadelním výkonům prý patří postava Dona Juana ve hře Don Juan a Faust, role "prokletého" francouzského básníka Paula Verlaina ve hře Úplné zatmění, za kterou byl v roce 1998 nominován v kategorii nejlepší herecký výkon, nebo postava Bruna v inscenaci Velkolepý paroháč, za niž v roce 1999 získal cenu Alfréda Radoka za nejlepší mužský herecký výkon.
K jeho soukromému životu patří malování, jízda na koni a posilování, rád sedává na zahradě a sází stromy. Dlouhou dobu byl spojován s herečkou Ivanou Chýlkovou, nejprve byli spolužáky, později filmovými a životními partnery. Společně jsme je mohli vidět například ve filmech Čas sluhů, Kanárská spojka, Čas dluhů nebo Oběti a vrazi. V současné době je jeho partnerkou v osobním životě Jana Krausová. Ve světě médií je Karel Roden znám jako člověk, který nevyhledává novináře a jejich objektivy a nerozvádí vášnivé debaty o své práci. Je zcela pochopitelné a zároveň milé, že zastává skromný názor, že těm, kterým jeho osoba zajímá, postačí sledovat jeho práci, tím se podle jeho slov mohou o něm a jeho osobnosti dozvědět daleko více, než by jim mohl a chtěl říci.
Jeho první známou filmovou rolí byla v roce 1984 postava svědomitého studenta medicíny Honzy v druhém díle básnické trilogie Jak básníci přicházejí o iluze. Filmový debut si ale odbyl o rok dříve v dramatickém filmu z prostředí výchovného ústavu Zámek nekonečno režiséra Antonína Kopřivy. O rok později následovala postava prince ve veselé televizní pohádce O štěstí a kráse. V roce 1987 byl obsazen do role kapitána Tůmy v populárním Copak je to za vojáka. Následovalo zopakování si role Honzy ve filmu Jak básníkům chutná život. V roce 1988 si poprvé zahrál v koprodukčním fantasy snímku - Sedm jednou ranou - a v koprodukčním rodinném filmu Pan Tau.
Role ze zcela jiného soudku se objevila v roce 1989. Režisérka Irena Pavlásková ho obsadila do role "ušlápnutého" a slabošského Milana, představujícího mužskou část vyčerpávajícího manželského vztahu s autoritativní a vypočítavou Danou v podání Ivany Chýlkové. Film Čas sluhů získal mnoho cen i uznání na nejrůznějších filmových přehlídkách.
V roce 1991 následoval další film režisérky Ireny Pavláskové Corpus delicti. Pak se Karel Roden objevil v hlavní roli zvláštního snímku bratrů Cabanových Don Gio. Jako jiní čeští herci si v roce 1992 zahrál také v italské výpravné pohádce Princezna Fantaghiro. Bláznivá komedie Kanárská spojka je podle slov tvůrců špionážní parodií. Zvláštní romantický příběh vznikl v roce 1994, jmenoval se Hrad z písku a Karel Roden zde ztvárnil roli tajemného cizince. Král Ubu, absurdní příběh plný mystifikací, byl natočen v roce 1996 a Roden se tu objevil v roli kapitána Obruby (nominace na Českého lva). Zlého čaroděje Skeletona si zahrál v česko-německé pohádce Pták Ohnivák. V roce 1998 potřetí spolupracoval s Irenou Pavláskovou na volném pokračování jejího filmu Čas sluhů tentokrát s názvem Čas dluhů.
Za výkon v rolích drsného vitálního sedláka ve filmu Kuře melancholik, dále Mirka řešícího osudový vztah s nevlastní sestrou ve filmu Oběti a vrazi a nakonec za roli architekta Kryštofa ve filmu Paralelní světy byl postupně 3x nominován na Českého lva v kategorii hlavní mužská herecká role. Rok 1999 přinesl menší roli v anglickém historickém seriálu Červený bedrník . V roce 2000 si zahrál postavu mrtvého milence v příběhu Svatební košile z baladického souboru Kytice. Jako osamělý muž, který se prostřednictvím snu vrací do své minulosti se objevil ve snímku Sen.
To už se dostáváme k období, které je naplněno mimo jiné zahraničním hereckým angažmá. Cesta k první roli v americkém psychologickém thrilleru 15 minut nebyla vůbec jednoduchá, natáčení předcházel náročný konkurs, ale nakonec Karel Roden získal roli zločince Emila Slovaka. Další zápornou roli - advokáta ve službách upírského klanu - získal ve filmu Blade 2. V hlavní roli akčního filmu Neprůstřelný mnich si zahrál šíleného nacistu Struckera.
Dále se objevil v komiksovém filmu Hellboy, v historickém Filmu Bathory aj.

Filmografie:

  • Malý pitaval z velkého města - 1982
  • Ohnivé ženy - 1983
  • Kmotři z blat - 1983
  • Jak básníci přicházejí o iluze - 1984
  • Pusu, pusu, pusu! - 1985
  • Šaty až na zem - 1986
  • Rubínová pohádka - 1986
  • Ohnivé ženy se vracejí - 1986
  • Můj hříšný muž - 1986
  • Ohnivé ženy mezi námi - 1987
  • Jak básníkům chutná život - 1987
  • Hauři - 1987
  • Copak je to za vojáka - 1987
  • Sedm jednou ranou - 1988
  • Rodáci - 1988
  • Pan Tau - 1988
  • Čekání na Patrika - 1988
  • Sama uprostřed noci - 1989
  • Masseba - 1989
  • Čas sluhů - 1989
  • Silnější než já - 1990
  • Jen o rodinných záležitostech - 1990
  • Corpus delicti - 1991
  • Zkouška paměti - 1992
  • Princezna Fantaghiro 2 - 1992
  • Franz a Felice - 1992
  • Don Gio - 1992
  • Kanárská spojka - 1993
  • Hrad z písku - 1994
  • Dračí prsten - 1994
  • Ve svém bytě bydlím sám - 1995
  • Hodiny od Founiera - 1995
  • Král Ubu - 1996
  • Kleine Jazzmusik, Eine - 1996
  • Crackerjack 2 - 1996
  • Pták Ohnivák - 1997
  • O sirotkovi z Radhoště - 1997
  • Pasti, pasti, pastičky - 1998
  • Čas dluhů - 1998
  • Pražské povídky - 1999
  • Kuře melancholik - 1999
  • Dvojrole - 1999
  • Červený Bedrník - 1999
  • Oběti a vrazi - 2000
  • Kytice - 2000
  • Věrní abonenti - 2001
  • Paralelní světy - 2001
  • May Day - 2001
  • Černí andělé - 2001
  • 15 minut - 2001
  • Sen - 2002
  • MI5 - 2002
  • Bratři - 2002
  • Blade 2 - 2002
  • Neprůstřelný mnich - 2003
  • Mazaný Filip - 2003
  • Vaterland - Lovecký deník - 2004
  • Stůj, ten mobil není tvůj - 2004
  • Hellboy - 2004
  • Bournův mýtus - 2004
  • Poslední výsadek - 2005
  • Zběsilý útěk - 2006
  • Letní láska - 2006
  • Krásný čas - 2006
  • Bestiář - 2006
  • The Abandoned - 2006
  • Vánoční příběh - 2007
  • Trapasy - 2007
  • Tajnosti - 2007
  • Prázdniny pana Beana - 2007
  • RocknRolla - 2008
  • Oko - 2008
  • Largo Winch - 2008
  • Holka Ferrari Dino - 2008
  • Hlídač č. 47 - 2008
  • Bathory - 2008
  • Holy Money - 2009
  • Jménem krále - 2009
  • Oko ve zdi - 2009
  • Orphan - 2009
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Viděl(a) jsi film Bathory?

Ano
Ne

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama